Hoppa till innehåll

Kombucha

Nu har jag gjort flera satser med kombucha och det har gått jättebra. Smaksatte med ekohallon eftersom jag inte är i stugan och får tag i mina egna. Jag använder mig av två glasburkar där jag gör kombucha-satsen först med ekologiskt te och ekologiskt socker. Scobys är enkelt att fixa sen man bara börjat. Av misstag lämnade jag ett par cm kombucha kvar i en flaska som blev stående på vasken när vi inte var hemma ett par veckor och bums var där en splitter ny scoby.

  • 4 liter vatten
  • 2 dl ekologiskt strösocker
  • 4 påsar ekologiskt te 2 av varje
  • (Grönt te, English breakfast) eller 4 English breakfast)
  • 3-4 dl färdigköpt ekologisk kombucha (behövs nog bara till första satsen egentligen men jag tog en flaska sist och resten den som scobyn låg i) Måste finnas lite grums i flaskan så fungerar de!
  • 2-4 scobysvampar
  • handdukar och gummiband
  • ca 2 dl hallon

Koka upp vattnet och stäng av plattan. Lägg ner 4 st tepåsar och låt dra i 20-30 minuter.

Tillsätt sockret och rör runt en stund

Låt teet svalna till rumstemperatur.

Tillsätt den köpta ekologiska kombuchan

Häll sedan ner teblandningen i en eller 2 glasburkar som varit i ugnen på 95-100 grader i minst en halvtimme.

Lägg till sist ner scobysarna, (1-2 i varje burk).

Lägg handdukar över glasburkarna

Ställ dem gärna lite mörkt

Jag låter mina satser stå 14 dagar eftersom de förvaras i rumstemperatur. Idealiskt är lite varmare men det har jag ingenstans.

Jag lägger i ekohallon i flaskorna och låter dem stå kvar i rumstemperatur 2-3 dagar. Hallonen ger kombuchan en underbar färg. Lite ingefära med skal ger mer kolsyra. Man kan även tillsätta lite socker i detta steget som ger ännu mer kolsyra men se upp! Sist exploderade en av mina flaskor i kylen. Jag fyller dem ändå aldrig ända upp men får minska på fyllnadsgraden denna gång. Kolla foto nedan. Här hamnade hallon och ingefära i de stora burkarna några timmar medan flaskorna är i ugnen.

Häll upp på glasflaskor som varit i ugnen på 95-100 grader i minst en halvtimme. Jag använder 6-7 1/2 liters flaskor (se bild) har någon 1-liters också vid behov.

Ta hand om nya och gamla scobysar genom att lägga dem i en eller flera burkar och häll på färdig kombucha och lite socker. Jag förvarar dessa i glas eller plastburkar i skafferiet till nästa gång. Kolla då och då och ge dem lite socker och te vid behov.

Scoby
En av mina två glasburkar samt roliga flaskor med kork.
Olika sorters te som fungerar