Nu har jag gjort flera satser med kombucha och det har gått jättebra. Smaksatte med ekohallon eftersom jag inte är i stugan och får tag i mina egna. Jag använder mig av två glasburkar där jag gör kombucha-satsen först med ekologiskt te och ekologiskt socker. Scobys är enkelt att fixa sen man bara börjat. Av misstag lämnade jag ett par cm kombucha kvar i en flaska som blev stående på vasken när vi inte var hemma ett par veckor och bums var där en splitter ny scoby.
- 4 liter vatten
- 2 dl ekologiskt strösocker
- 4 påsar ekologiskt te 2 av varje
- (Grönt te, English breakfast) eller 4 English breakfast)
- 3-4 dl färdigköpt ekologisk kombucha (behövs nog bara till första satsen egentligen men jag tog en flaska sist och resten den som scobyn låg i) Måste finnas lite grums i flaskan så fungerar de!
- 2-4 scobysvampar
- handdukar och gummiband
- ca 2 dl hallon
Koka upp vattnet och stäng av plattan. Lägg ner 4 st tepåsar och låt dra i 20-30 minuter.
Tillsätt sockret och rör runt en stund
Låt teet svalna till rumstemperatur.
Tillsätt den köpta ekologiska kombuchan
Häll sedan ner teblandningen i en eller 2 glasburkar som varit i ugnen på 95-100 grader i minst en halvtimme.
Lägg till sist ner scobysarna, (1-2 i varje burk).
Lägg handdukar över glasburkarna
Ställ dem gärna lite mörkt
Jag låter mina satser stå 14 dagar eftersom de förvaras i rumstemperatur. Idealiskt är lite varmare men det har jag ingenstans.
Jag lägger i ekohallon i flaskorna och låter dem stå kvar i rumstemperatur 2-3 dagar. Hallonen ger kombuchan en underbar färg. Lite ingefära med skal ger mer kolsyra. Man kan även tillsätta lite socker i detta steget som ger ännu mer kolsyra men se upp! Sist exploderade en av mina flaskor i kylen. Jag fyller dem ändå aldrig ända upp men får minska på fyllnadsgraden denna gång. Kolla foto nedan. Här hamnade hallon och ingefära i de stora burkarna några timmar medan flaskorna är i ugnen.
Häll upp på glasflaskor som varit i ugnen på 95-100 grader i minst en halvtimme. Jag använder 6-7 1/2 liters flaskor (se bild) har någon 1-liters också vid behov.
Ta hand om nya och gamla scobysar genom att lägga dem i en eller flera burkar och häll på färdig kombucha och lite socker. Jag förvarar dessa i glas eller plastburkar i skafferiet till nästa gång. Kolla då och då och ge dem lite socker och te vid behov.