Hoppa till innehåll

Kombucha igen

Nu har jag gjort flera satser med kombucha och det har gått jättebra. Jag använder mig av två glasburkar där jag gör satsen först med ekologiskt te och ekologiskt socker. Scobys är enkelt att fixa sen man bara börjat. Av misstag lämnade jag ett par cm kombucha kvar i en flaska som blev stående på vasken när vi inte var hemma ett par veckor och bums var där en splitter ny scoby.

 

 

 

  • 4 liter vatten
  • 4 påsar ekologiskt te 2 av varje
  • 2 dl ekologiskt strösocker
  • (Grönt te, Earl grey, English breakfast)
  • 3-4 dl färdigköpt ekologisk kombucha (behövs nog bara till första satsen egentligen men jag tog en flaska sist och resten den som scobyn låg i) Måste finnas lite grums i flaskan så fungerar de!
  • 1-2 scobysvampar
  • handdukar och gummiband
  • ca 2 dl hallon

 

 

 

Koka upp vattnet och stäng av plattan. Lägg ner 4 st tepåsar och låt dra i 20-30 minuter.
Tillsätt sockret och rör runt en stund
Låt teet svalna till rumstemperatur.
Tillsätt den köpta ekologiska kombuchan (om du inte har egen)
Häll sedan ner teblandningen i en eller 2 glasburkar som varit i ugnen på 95-100 grader i minst en halvtimme (Bara för säkerhets skull)
Lägg till sist ner scobysarna, (1 i varje burk).

 

 

 

Lägg handdukar över glasburkarna
Ställ dem gärna lite mörkt. Jag låter mina satser stå ca 14 dagar i mitt lilla skafferi.  Häll sen upp på flaskorna.

Häll upp på glasflaskor som varit i ugnen på 95-100 grader i minst en halvtimme och sen svalnat. Jag använder 6-7 st 1/2 liters flaskor (se bild) och har någon 1-liters också vid behov. Jag fyller dem inte enda upp. Kolla foto nedan.

 

Jag lägger i hallon i flaskorna och låter dem stå kvar i rumstemperatur 3-5 dagar. Hallonen ger kombuchan en underbar färg. Det är bra att lägga i en bit ingefära för mer sting och mer bubbel. även lite extra socker kan göra mer bubblor. Gillar hallon/ingefära så jag har inte experimenterat så mycket med olika smaker. Ska se om jag har tillräckligt med citronmeliss när denna sats stått i 2 veckor och testa det också.

 

Ta hand om nya och gamla scobysar genom att lägga dem i en eller flera burkar och häll på färdig kombucha och lite socker. Jag förvarar dessa i glas eller plastburkar i skafferiet till nästa gång. Kolla då och då och ge dem lite socker vid behov.

 

 

 

Om det börjar lukta illa om satsen så ta hand om scobysarna och börja om.