Koka upp vattnet och stäng av plattan. Lägg ner 4 st tepåsar och låt dra i 20-30 minuter.
Tillsätt sockret och ev flädersaft och rör runt en stund
Låt SVALNA till rumstemperatur!
Tillsätt den köpta ekologiska kombuchan eller en flaska egen kombucha
Häll sedan ner teblandningen i 1 eller 2 glasburkar som varit i ugnen på 95-100 grader i minst en halvtimme. OBS! se till att inget är över rumstemperatur!
Lägg till sist ner scobys, (1-2 i varje burk).
Lägg handdukar över glasburkarna
Ställ dem gärna lite mörkt. Jag låter mina satser stå 14 dagar eftersom de förvaras i rumstemperatur. Idealiskt är lite varmare men det har jag ingenstans.
Jag lägger i ekohallon i flaskorna och låter dem stå kvar i rumstemperatur 2-3 dagar. Hallonen ger kombuchan en underbar färg.
Lite ingefära med skal ger mer kolsyra. Man kan även tillsätta lite socker i detta steget som ger ännu mer kolsyra men se upp! Sist exploderade en av mina flaskor i kylen. Detta gör jag samtidigt som hallonen. Kolla efter ca 3 dagar.
Häll upp på glasflaskor som varit i ugnen på 95-100 grader i minst en halvtimme. Jag använder 6-7 1/2 liters flaskor (se bild) har någon 1-liters också vid behov. Har även sparat kombuchaflaskor med skruvkork som jag använder.
Ta hand om nya och gamla scobysar genom att lägga dem i en eller flera burkar och häll på färdig kombucha och lite socker. Jag förvarar dessa i glas eller plastburkar i skafferiet till nästa gång. Kolla då och då och ge dem lite socker och te vid behov.
Flaskorna håller flera veckor minst i kylen.